Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Gamla brandstationen i Linköping

Linköpings gammelgamla brandstation fyller i år 100 år. När byggnaden stod inflyttningsklar den 1 oktober 1915 medgav den ett storartat lyft för stadens brandväsen.

Äldre tiders brandförsvar i Linköping byggde på frivilliga som under 1800-talet delades in i fyra grupper som utgick från varsin s.k. sprutbod under befäl av sprut-inspectorer. Efterhand organiserades stadens brandförsvar genom en värnpliktig kår. Under 1890-talet skapades en fast brandkår.

Den nya brandstationen ritades i nationalromantisk stil av byggmästaren Nils Meijer med hjälp av arkitekt Nils Rosell. Även den i Linköping framträdande Axel Brunskog lämnade in arkitektförslag men fick se sig övervunnen. Som inspiration för Meijer och Rosell stod brandstationen i Wilmersdorff, Berlin. Den uppfyllde väl tidens syn på brandmannens arbete: Brandsoldaterna skall rycka ut ur en borg som ger intryck av deras farliga och aggressiva yrke.

Byggnaden placerades på en för linköpingsmått mätt höjd. Därmed fick man nedförsbacke till stadens bebyggelse. I samband med inflyttandet inköptes två automobiler, en stegbil och en för manskap och redskap. Men trots att man försålde kårens hästar lät man ändå flytta över viss hästanspänd utrustning som garant utifall de nymodiga automobilerna skulle krångla. Kostnaden för bygget landade på 165 000 kronor.

År 1948 byggdes brandstationen ut efter ritningar av stadsarkitekt Sten Westholm. Stationen var i drift till 1977. Numera fungerar den som föreningshus.

Leif Wallentinsson, Östergötlands museum

Tillbaka

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia