Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Albert Sjöströms skulpturer

Konstnären Albert Sjöström (1883-1963) jobbade främst med gouache och olja, men det är för hans papperskulpturer som eftervärlden minns honom mest.

Konstnären Albert Sjöström föddes 1883 i Nyköping men växte upp i Göteborg. Han utbildade sig till konstnär i Stockholm där han först spenderade två år med förberedande studier sedan sex år på konstakademin i huvudstaden. Albert bosatte sig i Östergötland som konstnär, i Norrköping bodde han men ute vid Mogata utanför Söderköping tillbringande han en stor del av sin tid. Dit kom även många vänner och konstnär för att teckna och måla, bland annat ska trädgården varit ett populärt motiv.

 

Trots att Albert Sjöström föredrog att måla i gouache och olja så är det för hans papperskulpturer han blivit mest känd för. Den första gjorde han 1913 i Rom och ytterligare ett hundratal skulle följa. Skulpturerna är gjorda i silkespapper runt en stomme av papper. De är ofta simpla och lekfulla i sin utformning. Tanken var aldrig att skulpturerna skulle ses som konst utan som roliga figurer. De allra flesta är inte signerade. De flesta gjorde Sjöström under 1930-1950 och är cirka 25-45 cm höga.  

 

Skulpturerna finns i Östergötlands museums samlingar.

 

Litteratur:

Tillbaka

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia