Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Speedwaytävling på Kråkvilan

På välbehövligt avstånd från bostadsbebyggelse ligger Vargarnas hemmaplan Kråkvilan. Här är det dags för tävling och ett av kvällens femton tävlingsheat. Motorcyklarna värmer upp, speakern eldar på, publiken är med. Dånet tilltar...

Vargarna från Norrköping är en klassisk speedwayklubb med massor av SM-tecken. Arne "Vargfar" Bergström var med och startade speedwaysporten i Sverige i slutet av 1940-talet efter engelskt mönster. Den riktiga guldepoken var sedan 1950- och 60-talen när bland annat "Varg-Olle" dominerade speedwaybanorna. Än idag är speedwaysporten stor i Norrköping och de allsvenska matcherna drar mycket folk.

Detta är en inspelning gjord av Per Arvidsson och Jakob Arvidsson för projektet Norrköpingsljud. Ett samarbete mellan Linköpings Universitet - KSM och Norrköpings stadsmuseum.

Samlat på en CD-skiva finns nu 22 spår med ljud typiska för staden Norrköping. Denna ljuddokumentation som genomförts under 2011, ska även utgöra grund för ett kommande arkiv av viktiga samtidsljud.

Lars Jonsson - Linköpings Universitet, KSM-ISAK, mars 2012

 

Tillbaka

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia