Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Boxholms bruk

Järnbruket anlades i mitten av 1700-talet av Gabriel Adolf Ribbing i ett område kring Svartån i södra delen av nuvarande Boxholm. Närheten till skog och vatten gjorde det idealiskt för järn- och stålproduktion. På bruket har det bland annat tillverkats spik, hästskor, gångärn och diverse lantbrukssmidesvaror. Efter hand utökades bruket med bland annat varm- och kallvalsverk.

I Boxholms bruksområde rullade 1890 Sveriges första elektriska lokomotiv och 1894 uppfördes här världens första elektriska valsverk. Den sista martinugnen i Sverige fanns vid Boxholms bruk och togs ur bruk i slutet av 1981. Än idag är ståltillverkningen den viktigaste näringen i Boxholm.

Ljudinspelningen från Boxholm är gjors av Peter Andersson en sommarsöndag 2002. Det innebär att produktionsaktiviteten och därmed ljuden från bruket är mindre än normalt, även om det låter påfallande mycket ändå. Samtidigt fångar inspelningarna väl andra händelser i omgivningen både på nära håll och på distans. 

Ljuden är inspelade i den nordvästraste delen av bruksområdet. Inspelningen innehåller traditionella bruksljud från valsverk. Vi hör även en anländande truck och en lastmaskin i förgrunden.

Peter Andersson, Flygvapenmuseum, juli 2012

Tillbaka

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia