Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Ljud av textilindustrin i Norrköping

Vi presenterar här för första gången Månadens ljud. Vi har tidigare arbetat mycket med bilder och filmer på Kulturarv Östergötland. Detta är ett sätt att också uppmärksamma ljudet som historisk källa.

Klicka på pilen ovan så får du höra ljudet av vävstolen Rüti med fyrfärgsautomat. Du kan se hur den ser ut på bilden till höger. Den tillverkades på 1960-talet i Schweiz och är en gåva från AB Ludvig Svensson, Kinna. Vävstolen har en fyrfärgsautomat vilket betyder att maskinen kan väva med fyra färger i inslaget. Kortkedjan till vänster på maskinen styr skaften så att det blir rätt bindning i väven. På vävstolen vävdes tyger i bomull och linne. Just denna maskin har inte använts i Norrköping. Men liknande sådana användes inom textilindustrin där.

När textilproduktionen lades ner i Norrköping försvann också maskinerna. Det var inte många som anade att dom kunde komma till nytta igen!

Mellan åren 1971-81 arbetade en grupp textilveteraner med att återställa ett antal textilmaskiner. 1981 öppnade Norrköpings stadsmuseum sina portar och maskinerna kom att bli hjärtat i museet. På 1980-talet anställdes textiltekniker Lars Andersson. Han vävde, visade, bevarade och köpte även in historiskt värdefulla modeller. Än idag kan man besöka museet och få se och höra maskinerna.  

 

Tuppens bomullsväveri, 1940-talet

Bilden till höger visar en vävsal i Tuppens bomullsväveri i Norrköping på 1940-talet. En tid då textilindustrin var i full gång och inte minst många kvinnor hade sin arbetsplats i sådana miljöer. Vävstolarna är  av märket Rüti, alltså samma märke som vävstolen ovan. De  tillverkades på 1940-talet i Schweiz.

Alldeles i slutet av 1800-talet uppfanns konstruktionen med automatisk spolväxling. Fyllda spolar laddades i ett batteri, och när garnet tar slut slår maskinen automatiskt in en ny spole i skytteln. En annan förbättring var att maskinen stannade om inslagstråden eller en varptråd gick  av.

Med de här tekniska förbättringarna kunde en väverska sköta över tjugo vävstolar samtidigt, mot tidigare fyra.

Sofia Wallin, textiltekniker, Norrköpings stadsmuseum 
Lars Jonsson, Linköpings universitet,
september 2010

Länkar:
Östgötaljud
Norrköpings stadsmuseum

Tillbaka

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia