Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Månadens

Rubinglaspokalen på Löfstad slott

2016_juli_pokal.JPG

På Löfstad slott finns många fantastiska föremål. Hemmet visas så som det lämnades vid Emilie Pipers bortgång i december 1926 och därför kan vi inte visa alla föremål på visningarna. Då känns det roligt att ibland lyfta fram några av föremålen i utställningar, på specialvisningar och som i detta fall i en liten artikel. Här har jag valt att lyfta fram en fantastisk rubinglaspokal.

Läs hela artikeln

Tulpanmani

Tulpan-20160628.JPG

De första tulpanerna letade sig till Europa i slutet av 1500-talet. På 1600-talet orsakade tulpanmanin världens första ekonomiska bubbla. Tulpaner finns som motiv på tavlor, möbler, textilier, keramik och mycket annat. Redan på 1600-talet importerades lergods och fajanser med tulpanmotiv och idag hittar arkeologer skärvorna.

Läs hela artikeln

Hönsakyrkan på Frö gård

2016-04 hönskyrkan.JPG

På Frö gård i Lillkyrka socken finns en liten spännande byggnad. Den lilla timrade och vitputsade byggnaden för tankarna till ett kapell. Den kallas för Hönsakyrkan och bjuder på två funktioner i ett – både hönshus och klockstapel. 

Läs hela artikeln

 

Nyheter

Arkeologidagen på söndag 28/8

2016-08-23 Arkeologidagen.jpg

Nu är det dags igen. Sista söndagen i augusti varje år är det Arkeologidag i hela landet. Under förra året besökte nära 7 000 personer 46 olika arrangemang i 16 olika landskap. Alla anmälda arrangemang för årets Arkeologidag presenteras landskapsvis på Riksantikvarieämbetets hemsida. Här hittar du en mängd olika aktiviteter med arkeologi som den gemensamma nämnaren.

Boktips - Mantalsforska

2016-08-19 Mantalsforska.jpg

Mantalslängder är en källa till kunskap som är särskilt tacksam att undersöka när kyrkoarkivalier inte finns eller av någon anledning inte kan ge besked om personförhållanden före vår egen tid. Men det kan också löna sig att gå till mantalslängderna även om kyrkobokföring finns, då de kan innehålla tidigare okända upplysningar. I handboken Mantalsforska, som utkom förra året, berättar författaren Magnus Bäckmark om forskning på mantalslängder.

Kvällsvandra med Gruvfrun i Bersbo

2016-08-13 Bersbo.jpg

Bersbo koppargruvor är en spännande miljö som berättar om bygdens industrihistoria. Föreningen Bersbo koppargruvor deltar i VisitÖstergötlands arrangemang #Utflykta2016 med kvällsvandringar tillsammans med Gruvfrun i Bersbo. 2016 års tema för Utflykta går under arbetsnamnet; ”Mörkt, kusligt och mystiskt” eller ”The Dark side of Östergötland”, och det passar ju ypperligt för en vandring med gruvfrun.

Pokéstop vid museet

13872420_10153748151971592_980602955_n.jpg

Välkommen att fånga Pokémon utanför Östergötlands museum! Det nya spelet Pokémon Go har tagit svenska folket - liksom resten av världen - med storm.

Det spännande med spelet är att det sätter en hel del kultur i fokus.

Suecia antiqua et Hodierna – fri på nätet

2016-06-28-Stegeborg.jpg

Nu finns Suecia antiqua et Hodierna, som innehåller unika bilder av 1600-talets Sverige, på nätet. Kungliga biblioteket (KB) lanserar en utökad databas med drygt 1300 bilder ur verket fritt tillgängliga och nedladdningsbara. Där finns städer, slott och herresäten, trädgårdar, fornlämningar och mycket annat avbildat.

Aktuell Arkeologi

20160615-Aktuell arkeologi.jpg

Aktuell Arkeologi är en webbtjänst för dig som vill hitta pågående arkeologiska undersökningar, eller andra evenemang som har med arkeologi att göra. Tjänsten drivs av Riksantikvarieämbetet i samarbete med arkeologiutövare i hela Sverige. Under varje undersökning - prick på kartan - kan du få reda på om du kan besöka undersökningen och vilka besökstider som i så fall gäller.

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia