Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Månadens

Ett gyllene spänne

_Abbetorp-puff.jpg

På 1990-talet, när E4:an skulle dras om förbi Väderstad och Ödeshög, gjordes flera stora arkeologiska undersökningar i den planerade vägens sträckning. En av platserna som undersöktes var Abbetorp som ligger i Rinna socken, strax söder om Väderstads samhälle. Området som undersöktes var stort och där fanns både en boplats, ett gravfält och något som man tolkade som ett kultområde. Många spännande fynd kom i dagen vid undersökningen. Det mest fantastiska fyndet var ett förgyllt reliefspänne.

Läs hela artikeln

Sven Gustaf Steineck undervisade nästan 7000 barn

_t_Boxholm_Sven_Gustaf_Steineck_1.jpg

Folkskolan blev lagstadgad i Sverige 1842, men det varierade något när skolor tillkom i landets socknar. Åsbo, Malexander och Rinna tillhörde eftersläntrarna, men Ekeby socken var en föregångare. Där startade skolverksamhet fem år innan den blev lagstadgad. Sven Gustaf Steineck hette läraren som under 1800-talet undervisade nästan 7000 Ekebybarn.

Läs hela artikeln

Rubinglaspokalen på Löfstad slott

2016_juli_pokal.JPG

På Löfstad slott finns många fantastiska föremål. Hemmet visas så som det lämnades vid Emilie Pipers bortgång i december 1926 och därför kan vi inte visa alla föremål på visningarna. Då känns det roligt att ibland lyfta fram några av föremålen i utställningar, på specialvisningar och som i detta fall i en liten artikel. Här har jag valt att lyfta fram en fantastisk rubinglaspokal.

Läs hela artikeln

 

Nyheter

Kulturarvsdagen - anmälan

prisutdelning.jpg

Du hälsas välkommen till höstens Kulturarvsdag i Östergötland den 30 november.

Får vi locka med; jordkällarhistorik, fika-revolutionens historiska grund, källare och köksavfall hos biskopen – det är några av de preliminära rubrikerna. Dessutom ska vi titta närmare på den nya hemsidan, som utvecklas nu, och hur ni som aktörer kan nyttja den.

Alvin - kulturarvsportal

20161021-Alvin-logga.png

Söker linköpingskartor eller kanske andra arkivhandlingar? Alvin är den svenska plattformen för bevarande och tillgängliggörande av digitaliserat kulturarv. Portalen finns på Uppsala universitet och är ett samarbetsprojekt mellan universiteten i Lund, Uppsala och Göteborg, Linköpings bibliotek, Hagströmerbiblioteket, Medicinhistoriska museet i Uppsala m fl.

Mjölby i backspegeln

20161006-Mjölby-backspegeln.jpg

Kulturarv Östergötland drar igång med nya Backspegel-föreläsningar i samarbete med olika kommuner och Folkuniversitetet. I Mjölby blir det föreläsningar på biblioteken i Mjölby, Mantorp och Skänninge.

Det glömda Östergötland - Runstenar

20160929-Det gömda Östergötland.JPG

Nu finns ett nytt avsnitt i serien Det glömda Östergötland på Norrköpings tidningars TV-kanal, 24nt. Veckans program handlar om runstenar. Den här gången berättar Mattias Schönbeck bl a den spännande historien om Rökstenen, som har världens längsta runinskrift. 

Från gråbröder till modern mötesplats

20160927-Hospitalstorget föredrag.jpg

Hösten är här på allvar och nu drar föreläsningsserier igång runt om i Östergötland. En av dessa startar nu på torsdagskväll på Östergötlands museum. Föreläsningsserien Från gråbröder till modern mötesplats berättar om Hospitalstorget i Linköping - om allt från dess spännande och brokiga historia, fram till visionerna om framtiden. 

Känner du igen dig på Brunskogs ritningar?

20160921-Brunskog.jpg

I Linköpings stadsarkivs satsning på att uppmärksamma Brunskogs arkitektbyrås arkiv har ritningar från tio mer eller mindre kända byggnader i Linköping publicerats. De tio objekten paras ihop med bilder av hur platsen eller byggnaden ser ut idag. Känner du igen dig?

Tryserums Hembygdsförening får kulturpris

20160919-Tryserum.jpg

Tryserum-Hannäs Kulturhistoriska Stiftelse har beslutat utdela årets kulturpris, 5000 kronor, till Tryserums Hembygdsförening för uppbyggandet av en klockstapel på Tryserums gamla kyrkogård i västra delen av socknen.

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia