Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Månadens

Reinerus Broocman

20160202broocman.jpg

Prästsonen Reinerus Broocman föddes 1677 i Lais i Livland. Efter utbildning i Dorpat och Wittenberg efterträdde han sin far som kyrkoherde i Lais. Under det stora nordiska kriget hade Karl XII en period sitt vinterläger i Lais och Reinerus tjänstgjorde som skvadronspredikant.

Läs hela artikeln

Sveriges första bensinmack

Mackbild.jpg

Månadens byggnad finns inte mer. Den revs redan på 1920-talet men är väl värd att lyfta fram.

Läs hela artikeln

 

Nyheter

Aurora - grevinna och konstnär vid 1600-talets slut

Aurora.jpg

På lördag, den 13 februari, hålls ett seminarium om en av det sena 1600-talets mest spännande svenska konstnärer - Aurora von Königsmarck. Kom till Östergötlands museum och lyssna på historiker, konstvetare och litteraturvetare när dom berättar om denna fascinerande kvinna.

Stadsarkivet i Norrköping ny medlem i Östergötlands arkivförbund

stadsarkivet.jpg

Norrköpings stadsarkiv har nu anslutit sig som medlemsarkiv Östergötlands arkivförbund och blev därmed det 50:e i ordningen. Norrköpings stadsarkiv ligger i stadens rådhus.

Gratis entré på statliga museer

nyhetsbild.jpg

Visste du att från och med 1 februari är helt gratis att besöka nästan alla statliga museer? Alla är välkomna, hur många gånger som helst och hur ofta som helst! Är inte det helt fantastiskt, så säg!

Ny app från Svenskt kulturarv

nyhet_331.jpg

Snart kommer appen KulTur Quiz från Svenskt Kulturarv. Syftet är att sprida intresse för kulturarvsplatser i vår region och i resten av landet. Flera platser i Östergötland kommer att finnas med i den första releasen. 

Kulturarv gör skillnad

Link slott.jpg

Välkommen till en dag då vi slår ett slag för kulturarv och kulturmiljöer. Seminarier på Östergötlands museum och mingel på slottet. 11 mars. Se info och anmälningslänk i pdf:n.

Bildspel från Kulturarvsdagen

Kulturarvsdagen 2014 höst

Nu finns det möjlighet att se bilder från höstens Kulturarvsdag i Linköping. Tack alla ni som kom!

Ny arkivserie hos Linköpings stadsarkiv

lkpg kommun.jpg

Stadsarkivet i Linköping har sedan september i år påbörjat en ny arkivserie. Först ut att presenteras är "Folkungabrunnen". 

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia