Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Månadens

På jakt efter ett kulturarv - halt som en blankål

2017-tråd-tumme-mindre.jpg

En sökning på internet ger 75.000 träffar på ordet luffarslöjd och 232.000 på trådslöjd så ger en sökning på samma ord i museernas datasystem för det mesta ingen träff alls! Svenska akademiens ordlista och enorma ordbok har aldrig innehållit orden luffarslöjd eller trådslöjd. Uppslagsböckerna tiger. Tillhör det ens kulturarvet eller är det bara ”nå´t som luffarna gjorde” och ”vanligt folk” fortfarande gör?

Läs hela artikeln

Drottningens kärleksgåva

Axels ring --150x150.jpg

I mitten av november 2016 samlas ett sällskap i Löfstad slotts paradvåning. Anledningen till mötet var en ring som försvann för 225 år sedan. Nu finns en kopia av den ring som den franska drottningen Marie-Antoinette sände som en kärleksgåva till sin vän Axel von Fersen d y. Ringen har tagits fram i ett samarbete mellan den franska organisationen Historiae Secrets och personal från Versailles och har nu donerats till Östergötlands museum för att placeras på Löfstad slott.

Läs hela artikeln

Gustav Vasas och Margareta Leijonhufvuds dannemansskål

Skål

I Östergötlands museums samlingar finns ett märkligt 1500-talsglas bevarat. När glaset donerades till museet 1976 av f.d. brandchefen i Linköping, Abraham Leijonhufvud hade detta föremål varit i Leijonhufvudska släktens ägo i närmare 500 år. Släkttraditionen har förmedlat att Gustav Vasa och hans andra hustru, drottning Margareta Leijonhufvud har druckit den så kallade dannemanskålen ur detta glas.

Läs hela artikeln

 

Nyheter

Gå på föredrag!

170216-ValaFöredrag - tumme.jpg

Vårens olika föreläsningsserier börjar tuffa igång runt om i länet. Det finns mycket spännande att välja bland på olika orter. Här gör vi ett nedslag på Landsarkivet i Vadstena och kikar på programmet för våren. Det bjuder strandade krigsfångar, märkliga böcker med blomstermålningar och liv och lust i Birgittas uppenbarelser.

253 miljoner till kulturmiljövård

170214-KMVanslag_tumme.jpg

Nu har Riksantikvarieämbetet fördelat årets anslag för bidrag till kulturmiljövård. Kulturmiljövårdsanslaget används främst till vård av och information om kulturhistoriskt värdefulla byggnader, landskap och fornlämningar. För Östergötlands del finns bland annat medel avsedda för renoveringsarbeten vid Råås kvarn och ett bidrag till Stiftelsen Arbetets museum.

ArkivDigital köper upp flygbilder

170209-flygbild-tumme.jpg

ArkivDigital har förvärvat flera miljoner flygfoton från Svenska Aero-Bilder AB. Dessa kommer nu att digitaliseras och läggas in i tjänsten som ett komplement till de redan existerande arkiven med kyrkböcker, bouppteckningar, militärt material och domböcker som i dag finns i ArkivDigital.

Hans Lundgren får Hagdahlspriset

170206-Hagdahlspriset_tumme.jpg

Hagdahlsakademiens priser delas ut till minne av Charles Emil Hagdahl (1809-1897). De utdelas varje år på hans födelsedag den 6 februari. I år går Hagdahlspriset till dirigenten och tonsättaren Hans Lundgren, som under många år varit en viktig del av musiklivet i Linköping. Han har gett invånarna många oförglömliga högkvalitativa musikaliska upplevelser, som exempelvis när Linköpings studentsångare sjunger in våren på Valborgsmässoafton på Borggården

Hallbild.se - en ny sida under uppbyggnad

20170202-Hallbild_tumme.jpg

Sveriges hällbilder håller världsklass! Nu lanserar professor Joakim Goldhahn vid Linnéuniversitetet en ny hemsida – Hallbild.se – där forskare, förvaltare och förmedlare kan samverka och utbyta erfarenheter och kunskap om hällbilder i Sverige. Nu kan du själv få möjlighet att vara med och utveckla Hallbild.se

Varning för jazz!

20170130-Jazz_tumme.jpg

Grattis musiclovers! Idag, 30 januari, är det 100 år sedan jazzen föddes! I ett kommande magasin från Östergötlands museum om kläddesignern Emy Fick kan vi läsa: Den 30 januari 1917 gjordes den första jazzinspelningen i New York. Ordet ”jazz” hade ingen utanför den inre kretsen hört talas om, men från och med nu fick begreppet symbolisera allt nytt och spännande som hände under ”det glada 20-talet”.

Bloggande släktforskare

2017-01-23 släktforskarblogg.png

Ja det finns det förstås en och annan. Nu vill vi tipsa om en trevlig blogg, som trots att den är stationerad i Vimmerbytrakten kan ge släkt- och hembygdsforskare många tips och tankar. Bloggen Anforskning drivs av släktforskaren Daniel Johnsson från Vimmerby. 

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia