Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Månadens

Drottningens kärleksgåva

Axels ring --150x150.jpg

I mitten av november 2016 samlas ett sällskap i Löfstad slotts paradvåning. Anledningen till mötet var en ring som försvann för 225 år sedan. Nu finns en kopia av den ring som den franska drottningen Marie-Antoinette sände som en kärleksgåva till sin vän Axel von Fersen d y. Ringen har tagits fram i ett samarbete mellan den franska organisationen Historiae Secrets och personal från Versailles och har nu donerats till Östergötlands museum för att placeras på Löfstad slott.

Läs hela artikeln

Gustav Vasas och Margareta Leijonhufvuds dannemansskål

Skål

I Östergötlands museums samlingar finns ett märkligt 1500-talsglas bevarat. När glaset donerades till museet 1976 av f.d. brandchefen i Linköping, Abraham Leijonhufvud hade detta föremål varit i Leijonhufvudska släktens ägo i närmare 500 år. Släkttraditionen har förmedlat att Gustav Vasa och hans andra hustru, drottning Margareta Leijonhufvud har druckit den så kallade dannemanskålen ur detta glas.

Läs hela artikeln

Kättil - en okristen man

Kättil__Tumme.jpg

Vem var Kättil Okristen? En bit av hans förmodade kranium finns Kättilstads kyrka. Var det han som gav namnet åt byn och socknen? Många platser har fått sitt namn efter någon som bott där. Ibland är det historiskt kända personer, men oftast är det den okände järnåldersbonden som först bröt mark där eller kanske torparen som fick bygga sin stuga på bondens mark på 1700-talet. I några fall finns historier kring namnets ursprung. Följ med på en resa mellan saga och historia. 

Läs hela artikeln

 

Nyheter

Veckans arkiv

20170112-Veckans arkiv.jpg

På Östergötlands Arkivförbunds hemsida har det startats en ny serie – Veckans arkiv. Varje vecka under året kommer ett arkiv att presenteras. Den som följer serien året ut kommer att lära känna 51 olika arkiv i Östergötland. Först ut var Arkivet för UFO-forskning. Veckans arkiv den här veckan är Boxholms folkrörelsearkiv

Vad är väl som en varm kakelugn?

20161215-kakelugnar.png

Nu är vintern här och man bara längtar efter en sprakande brasa eller en varm skön kakelugn. Vad passar väl då bättre än en liten utflykt till Kolmården och Svenska Kakelugnsmuséet. Där finns en utställning med ca 40 uppmonterade kakelugnar från olika tider och placerade i olika miljöer. Kakelugnarna är en del av en svensk hantverkshistoria som museet berättar om.

Nu är boken om Onkel Adam och hans gård här!

20161213-Onkel Adam.jpg

Lagom till jul har Östergötlands fornminnes och museiförenings årsbok Onkel Adam – Författaren och gården kommit från tryckeriet. Det är 230 sidor med fina bilder och spännande artiklar från många olika författare. Boken berättar både om Onkel Adam, d v s Carl Anton Wetterberg och om Onkel Adamsgårdens historia. En given julklapp till den historieintresserade.

Historiska husförsäkringar från Boxholm

20161207-försäkringar tumme.jpg

Nu finns ett stort historiskt arkivmaterial från Boxholm registrerat och sökbart på nätet. Östergötlands arkivförbunds registrerare är klara med alla Östgöta brandstodsbolags historiska försäkringsbrev från Boxholms kommun. Det rör sig om hela 14 530 unika försäkringar som i detalj vittnar om hur bebyggelsen såg ut.

300 000 svenskamerikanska tidningssidor

20161206-svenskamerikansk_w390.png

Under hösten 2016 lanserades sökportalen Swedish American Newspapers – en rik resurs för alla som är intresserade av det svenska Amerika. Med den nya tjänsten är det möjligt att utforska mer än 300 000 tidningssidor från 28 olika dagstidningar som gavs ut i USA mellan 1859 och 2007.

400 historiska ting

20161116-400-historiska ting.jpg

Uppsala universitetsbibliotek, Carolina Rediviva, firar 400-årsjubileum under 2020 och 2021. Nu vill man visa fram 400 föremål ur kulturarvssamlingarna på en blogg med namnet 400. Man vill passa på att visa på den bredd av material som finns i de rika samlingarna. Bland föremålen finns en 100 år gammal affisch från en trolleriföreställning i Ringarum.

Nya kyrkobeskrivningar

20161114-Kyrkobeskrivningar.JPG

Nu finns det nya kyrkobeskrivningar ute i några av våra kyrkor. Linköpings stifts kyrkobeskrivnings-kommitté har som uppgift att producera lättillgängliga guider till kyrkorna utan att göra avkall på den vetenskapliga kvaliteten. Under 2016 har beskrivningar hittills utkommit för Skeppsås, Norra Solberga och Kumla. Kyrkobeskrivningarna får du tag i ute i kyrkorna. 

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia