Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Arkiv för "Månadens ..."

Tankar om krigsutbrott och fred - Birger Ljungquist

BL1.jpg

Hur kunde en persons tankar se ut vid nyheten av ett världskrigs utbrott? Konstnären Birger Ljungquist skrev ned sina känslor hösten 1939.

Gustav Vasas och Margareta Leijonhufvuds dannemansskål

_Gote_tumme.jpg

I Östergötlands museums samlingar finns ett märkligt 1500-talsglas bevarat. När glaset donerades till museet 1976 av f.d. brandchefen i Linköping, Abraham Leijonhufvud hade detta föremål varit i Leijonhufvudska släktens ägo i närmare 500 år. Släkttraditionen har förmedlat att Gustav Vasa och hans andra hustru, drottning Margareta Leijonhufvud har druckit den så kallade dannemanskålen ur detta glas.

Kättil - en okristen man

Kättil__Tumme.jpg

Vem var Kättil Okristen? En bit av hans förmodade kranium finns Kättilstads kyrka. Var det han som gav namnet åt byn och socknen? Många platser har fått sitt namn efter någon som bott där. Ibland är det historiskt kända personer, men oftast är det den okände järnåldersbonden som först bröt mark där eller kanske torparen som fick bygga sin stuga på bondens mark på 1700-talet. I några fall finns historier kring namnets ursprung. Följ med på en resa mellan saga och historia. 

Ett gyllene spänne

_Abbetorp-puff.jpg

På 1990-talet, när E4:an skulle dras om förbi Väderstad och Ödeshög, gjordes flera stora arkeologiska undersökningar i den planerade vägens sträckning. En av platserna som undersöktes var Abbetorp som ligger i Rinna socken, strax söder om Väderstads samhälle. Området som undersöktes var stort och där fanns både en boplats, ett gravfält och något som man tolkade som ett kultområde. Många spännande fynd kom i dagen vid undersökningen. Det mest fantastiska fyndet var ett förgyllt reliefspänne.

Sven Gustaf Steineck undervisade nästan 7000 barn

_Boxholm_Sven_Gustaf_Steineck_1.jpg

Folkskolan blev lagstadgad i Sverige 1842, men det varierade något när skolor tillkom i landets socknar. Åsbo, Malexander och Rinna tillhörde eftersläntrarna, men Ekeby socken var en föregångare. Där startade skolverksamhet fem år innan den blev lagstadgad. Sven Gustaf Steineck hette läraren som under 1800-talet undervisade nästan 7000 Ekebybarn.

Rubinglaspokalen på Löfstad slott

2016_juli_pokal.JPG

På Löfstad slott finns många fantastiska föremål. Hemmet visas så som det lämnades vid Emilie Pipers bortgång i december 1926 och därför kan vi inte visa alla föremål på visningarna. Då känns det roligt att ibland lyfta fram några av föremålen i utställningar, på specialvisningar och som i detta fall i en liten artikel. Här har jag valt att lyfta fram en fantastisk rubinglaspokal.

Ubba och Ragna reste en sten i Hycklinge - Mars 2016

20160301-Hycklinge-Prete.jpg

En lite kulen höstmorgon 1992 inleddes schaktningar för en dränering runt Hycklinge kyrka och en arkeolog följde arbetet på kyrkogården. Kyrkplatsen är medeltida men den nuvarande kyrkan uppfördes år 1792. Denna första morgon hittades två stora stenar varav den ena visade sig vara mycket speciell.

 

Sven Fredrik Lidman 1784-1845

Lidis.jpg

Från Nilens stränder till Slakas slätter. Läs den fantastiska berättelsen om äventyraren och domprosten Sven Fredrik Lidman

Mjölby Kristallglassliperi

mjölby kristallsliperi.jpg

På början av 1900-talet fanns ett kristallglassliperi i Mjölby som sålde sina produkter över hela Skandinavien.

Albert Sjöströms skulpturer

Skulptur av Albert Sjöstörm

Konstnären Albert Sjöström (1883-1963) jobbade främst med gouache och olja, men det är för hans papperskulpturer som eftervärlden minns honom mest.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:   2       … 12 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia