Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Arkiv för "Månadens ..."

Scouter i Linköping

Scouter framför Linköpings slott på 1940-talet.

Glada miner i Linköpings slottsträdgård 1940 när scouter är på bjudning hos landshövdingeparet Tiselius.
Foto: Erik Niklasson

Tummelisa - en tidig trotjänare

Flygplanet Tummelisa på marken.

En av det tidiga militärflygets verkliga trotjänare var Tummelisa. Sammanlagt tillverkades ett drygt tjugotal plan mellan 1919 och 1935.

Åtvidabergs första fotograf

Porträtt av Augusta Zetterling.

Augusta Zetterling föddes 1840, bara något år efter "fotografins födelse". 20 år senare blev hon Åtvidabergs första fotograf. Många av hennes bilder finns fortfarande kvar och är en viktig del av Åtvidabergs historieskrivning.

Glasblåsaren i Rejmyre

Porträttbild av en ung Fredrik Kessmeier.

Fredrik Kessmeier var son till en av många duktiga utländska yrkesmän som spelat så stor roll i svensk industrihistoria. Precis som fadern blev han glasblåsare och berikade Rejmyre glasbruk med sina pjäser under många års tid. I år fyller Rejmyre glasbruk 200 år; en av dem som uppmärksammas är Fredrik Kessmeier.

Siste indelte soldaten

Soldaten Ros med hustru framför rotekistan.

Vi får i månadens film följa med hem till soldaten Ros i Västra Harg, en söndagsmorgon 1939. Tillsammans med sin hustru förevisar han stolt torpet, rotekistan och sin uniform.

Silon i Vadstena

Vadstena-II17-180jpg.jpg

En utrotningshotad byggnadskategori ? slättens katedraler. Nära slottet i Vadstena ligger den stora, sedan länge nedlagda silon, som uppfördes 1951 efter ritningar av den kände arkitekten Kurt von Schmalensee.

Linköping 1944

Storgatan i Linköping 1944.

Några damer sitter och vilar sig på en bänk framför ett av de då nya husen på Storgatan i Linköping. Inrymt i huset finns bland annat en radioaffär. Intill skymtar vi den klassiska Mohriska biografen.

Målaren Oskar

Oskar Andersson med hustrun Lovisa.

Målaren Oskar Andersson arbetade ända in i det sista. Han dog 62 år gammal och hade då målat hus, möbler och annat som behövde snyggas till på många gårdar i södra Östergötland och norra Småland.

Mekanisk vävstol

Vävmaskin.

När textilproduktionen lades ner i Norrköping försvann också maskinerna. För första gången presenterar vi "Månadens ljud". Denna gång kan du lyssna till och läsa om vävstolen Rüti.

Trotsade sitt handikapp

akerman1-180.jpg

Werner Åkerman föddes med svåra handikapp. Trots detta gjorde han sig ett namn som erkänd skulptör.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:  3 10  11  12  13  Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia