Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Arkiv för "Månadens ..."

Barnamord under 1800-talet

Spinnhusflicka av P Nordquist

I flera hundra år har kvinnor fått lida för utomäktenskapliga barn. För att undivka att bli utstötta och stigmatiserade valde en del kvinnor att i hemlighet föda barnet för att sedan ta livet av det. 

Händelse

Matsalen i Löfstad dukad för jul

Axel von Fersen d.y är en av de mest mytonspunna och människor som levat i Sverige. Han föddes 1755 rakt in i det absoluta toppskicket av samhället. Hans liv var fyllt av äventyr, romanser och skandaler. En av de mest kända historierna är hans intima relation med den franska drottningen Marie Antoinette. Men han gillade inte julfirande.

Händelse - Linköping under första världskriget

 Foto: Linköpings Stiftsbibliotek

Den 11/11 klockan 11:00 1918 skrevs vapenstilleståndet under av de krigförande sidorna. 100 år har passerat sedan bläcket torkade på pappret som innebar fred i Europa. En fred som visade sig att inte vara så stabil man hoppats på.

Byggnad

Interiör pumphuset på Löfstad

På Löfstads ägor ligger flera gamla byggnader kvar sedan tiden då Löfstad var ett storgods. Ett av de många byggnaderna är pumphuset. Pumphuset ligger alldeles i närheten av trädgårdsmästarbostaden och orangeriet, som inte längre finns kvar.

Personöde

Bild från köket på Löfstad slott

Tjänsteflickan Stina Strömberg
1908 föddes Stina Strömberg på Löfstad slotts ägor, i ett torp som kallas för Slätten. När hon fyllt 16 år fick hon arbete på slottet som köksa. Eftersom hon var yngst i staben fick hon utföra de enklaste och de tyngsta sysslorna på köksvåningen.

Linköpings stadshus

Bild från bildspelet Linköpings stadshus 150 år.

I år fyller Linköpings stadshus 150 år

Byggnaden uppfördes mellan 1860 och 1864 för att användas som skolhus för Linköpings Högre Elementarläroverk. Stilen är nygotik och med renässansinslag. Arkitekt var Johan Fredrik Åbom och byggherre var storbyggmästare Jonas Jonsson.

Film

Bild från filmen Kulturarvspatrullen

Följ med på en guidning av gravfält och växtlighet i Prästgårdshagen i Östra Tollstad, Mjölby.
Guider är Anders Persson och Lars Frölich.
Producerat av Kulturarv Östergötland och Östergötlands museum.

Föremål

2014_07_01_svard.jpg

Svärdet från Hästholmen hittades av amatördykaren Bengt Örtengren hösten 2000, när han och kamraten Mikael Hägg var ute och dök norr om hamnen i Hästholmen. På botten nedstucken mellan några stenar stod ett märkligt föremål.

Essä

Bild från utgrävningar i Motala av Dag Högfors

Är en skrivelse om Motalas äldsta tid av privatforskaren Dag Högfors.

Dag sammanfattar den som - En kortare & allmännare sammanfattning av stenåldern relaterad till utgrävningarna i Motala med omnejd.

Livsöde

Bild på Aina Jaeger, hemma på besök 1916

Aina Jaeger föddes 1891 i kanalområdet vid Motala Verkstad. Hon flyttade tillbaka till Motala på 60-talet och dog 1989 vid 98 års ålder. Aina korsade Atlanten 24 gånger och fick uppleva 49 delstater. 

Berättelsen ger en inblick i den stora utvandringen till Amerika. Vi följer Aina genom essän av Annika Wikström - Projektet Telling, Studiefrämjandet.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:    3      … 12 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia