Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Arkiv för "Månadens ..."

Soldatminne

Bild från Vadstena krigsmanshusförsamlings arkiv C:1

"Petter Berg var rustmästare vid Östgöta infanteriregemente, Vadstena kompani. Han föddes någonstans i Östergötland 1671 och dog på Vadstena krigsmanshus 1758."

Citatet är taget ur Susanne Bentfors text om soldaten Petter Berg och hans tid och är ett arbete skrivet inom Projektet Telling, Studiefrämjandet.

Allan Manneberg

Bild på Allan Manneberg från en videodokumentaion av Folkungagillet

Folkungagillet har under lång tid dokumenterat östgötska danser. Som månadens film visar vi ett klipp med danser vi lärt oss från Allan Manneberg.

Söderköpings rådhus

Bild på Söderköpings rådhus

Söderköpings Rådhus stod klart 1777. Det är idag byggnadsminne och vilar på en lång historia, troligen har platsen varit bebyggd med ett rådhus sedan tidigt 1200-tal. De medeltida valven finns kvar i rådhusets källare. Söderköping hade även en egen lag och lagbok, äldre än Magnus Eriksson landslag från ca 1350.

Cirkus i Linköping

Entrén till Cirkus i Linköping. Bild: Per Stålebro

I början av 1900-talet byggdes det en cirkusbyggnad i Linköping. Här kunde kringresande cirkussällskap hyra in sig och ha sina föreställningar. Byggnaden finns kvar men används till andra verksamheter idag.

Promenaden 1914

Promenaden. Bild: Mats Gilstring/Östergötlands museum

Gå en vandring i första världskrigets spår! Sverige deltog inte i kriget, men drabbades ändå. I mars 1918 samlades 3000 linköpingsbor för att protestera mot de höga livsmedelspriserna...

Abraham från Godegård

Abraham Hagholm, 1860-tal. Fotograf okänd

Abraham Hagholm (1811-1890) är upphovsman till en unik samling folklig dansmusik för fiol. Peter Berry har skrivit en bok om den fattige torparsonen från Godegård!

Bröllop 1914

Bröllopsbilden från 1914, detalj

Den 21 februari 1914 sa Ebba Maria Norman ja till Axel Johansson Sundblad. 2001 skänktes föremål från bröllopet till Östergötlands museum; klänning, skor, brudbukett och telegram!

Sally Johanson

Sally Johansson. Bild: Per-Arne Nylén

Sally Johanson från Linköping var spetskonsulenten i knyppling som blev filosofie hedersdoktor för sin stora gärning inom hantverket knyppling, både inom och utanför Sverige.

Från Pelle Fors till bröderna Hellström

Se filmen med spelmännen från Vikbolandet

Folkungagillet dokumenterar östgötska danser, och har ibland haft turen att träffa spelmän med traditionell låtrepertoar. Möt bröderna Allan och Anselm Hellström i en polsketrall av Pelle Fors!

Erik Zetterblad

Erik Zetterblad. Bild: Åke Svensson, Motala musei- och hembygdsförening

Erik Zetterblad kallades "Enslingen på Fjuk". Han blev närmast ett begrepp under sin tid som ensamboende på en av Vätterns fyröar. Nu finns hans levnadsöde nåbart med QR-kod på biblioteket i Motala och direkt här på hemsidan!

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:     4     … 12 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia