Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Arkiv för "Månadens ..."

Vinter 1907

Strömmingsfiske. Foto: Emil Durling, 1907

Emil Durling (1858-1933) bodde på Strömmen i Sankt Anna skärgård. Från 1890-talet verkade han som fotograf och efterlämnade en unik dokumentation av sekelskiftets Sankt Anna. Här en vinterbild på strömmingsfiskare vid Röskär.

Grevinnan på Herrborum

Louise Montgomery på Herrborum. Bild: Charles Hammarsten, 1977

Folkungagillet har dokumentarat dans på olika sätt. Genom film, intervjuer och noter kan danserna leva vidare. Här ett utsnitt från en intervju av Ulf Ohlsson med Louise Montgomery, Herrborum.

Korvtillverkning i Grå Huset

Östgötsk korv. Bild: Anders Lindkvist, 2012

Så här i julmånaden december vill vi gärna delge recept på östgötska korvar. Förra året tillverkades korv på stadsmuset i Norrköping. Museipedagog Anders Lindkvist skrev en artikel i skämtsam "sekelskiftesstil".

En tvåmanssåg från 1950-talet

En tvåmansmotorsåg från 1950-talet. Bild: Lars-T Jacobson

I Åby utanför Norrköping samlar Peter Ekdahl på motorsågar. I samlingen finns en tvåmans Stihl som tillverkades för tyska armen på 1950-talet. Här får du möjlighet att lyssna på den.

Axel von Fersen

Axel von Fersen, porträtt av Peter Dreuillon. Bild: Lars Ekelund/Östergötlands museum

Axel von Fersen d y (1755-1810) kanske är mest känd för sin förbindelse med Frankrikes drottning Marie Antoinette. I Östergötland vistades han gärna, familjen ägde både Ljungs och Löfstad slott.

Höstbild med rovor

Barn med rovor, 1940-tal. Bild: Carl Werngren

I databasen Östgötabild finns över 20 000 bilder från Werngrens ateljé. Carl Werngren (1891 - 1950) var Norrköpings förste pressfotograf, men han hade även egen fotoateljé. Här visar vi en skördebild från 1940-talet.

Sonstorp

Sonstorps huvudbyggnad sedd från allén. Bild: Per Svensson

De norra skogsdelarna av Östergötland var förr en utpräglad bergslagsbygd. Äldst av järnbruken anses Sonstorp vara, och Sonstorps herrgård från 1700-talets andra hälft är verkligen en magnifik byggnad.

Liljeholmen

Liljeholmen. Bild: Per Svensson 2013

Alldeles nere vid stranden, på en udde i sjön Sommen ligger Liljeholmen, som räknas till en av landets värdefullaste herrgårdar från den karolinska tiden, mycket tack vare sina välbevarade tak- och väggmålningar.

Ydredrotten om Ydretrakten

Leonhard Rääfs beskrivning över Ydretrakten.

Leonhard Fredrik Rääf (Ydredrotten) samlade sin kunskap om Ydre i en serie böcker. Fyra av dessa är digitaliserade av Google. Rääfs gedigna forskningar i hemtrakten resulterade till exempel i en ordlista för Ydre-målet.

Jacob Berzelius

Jacob Berzelius, 1845. Bild: Laura Mitscherlich

Jacob Berzelius är en av Sveriges mest kända vetenskapsmän. Han föddes i Väversunda i Östergötland, där hans födelsehem kan ses liksom en minnessten som restes vid hundraårsminnet av hans födelse.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:     5     … 13 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia