Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Arkiv för "Månadens ..."

Korvtillverkning i Grå Huset

Östgötsk korv. Bild: Anders Lindkvist, 2012

Så här i julmånaden december vill vi gärna delge recept på östgötska korvar. Förra året tillverkades korv på stadsmuset i Norrköping. Museipedagog Anders Lindkvist skrev en artikel i skämtsam "sekelskiftesstil".

En tvåmanssåg från 1950-talet

En tvåmansmotorsåg från 1950-talet. Bild: Lars-T Jacobson

I Åby utanför Norrköping samlar Peter Ekdahl på motorsågar. I samlingen finns en tvåmans Stihl som tillverkades för tyska armen på 1950-talet. Här får du möjlighet att lyssna på den.

Axel von Fersen

Axel von Fersen, porträtt av Peter Dreuillon. Bild: Lars Ekelund/Östergötlands museum

Axel von Fersen d y (1755-1810) kanske är mest känd för sin förbindelse med Frankrikes drottning Marie Antoinette. I Östergötland vistades han gärna, familjen ägde både Ljungs och Löfstad slott.

Höstbild med rovor

Barn med rovor, 1940-tal. Bild: Carl Werngren

I databasen Östgötabild finns över 20 000 bilder från Werngrens ateljé. Carl Werngren (1891 - 1950) var Norrköpings förste pressfotograf, men han hade även egen fotoateljé. Här visar vi en skördebild från 1940-talet.

Sonstorp

Sonstorps huvudbyggnad sedd från allén. Bild: Per Svensson

De norra skogsdelarna av Östergötland var förr en utpräglad bergslagsbygd. Äldst av järnbruken anses Sonstorp vara, och Sonstorps herrgård från 1700-talets andra hälft är verkligen en magnifik byggnad.

Liljeholmen

Liljeholmen. Bild: Per Svensson 2013

Alldeles nere vid stranden, på en udde i sjön Sommen ligger Liljeholmen, som räknas till en av landets värdefullaste herrgårdar från den karolinska tiden, mycket tack vare sina välbevarade tak- och väggmålningar.

Ydredrotten om Ydretrakten

Leonhard Rääfs beskrivning över Ydretrakten.

Leonhard Fredrik Rääf (Ydredrotten) samlade sin kunskap om Ydre i en serie böcker. Fyra av dessa är digitaliserade av Google. Rääfs gedigna forskningar i hemtrakten resulterade till exempel i en ordlista för Ydre-målet.

Jacob Berzelius

Jacob Berzelius, 1845. Bild: Laura Mitscherlich

Jacob Berzelius är en av Sveriges mest kända vetenskapsmän. Han föddes i Väversunda i Östergötland, där hans födelsehem kan ses liksom en minnessten som restes vid hundraårsminnet av hans födelse.

Lastbilen som välte

En bra bild känner man. Bild: Inge Hallberg 1965

Inge Hallberg ser en högt lastad bil köra nedför Stockholms-vägen i Norrköping. Utefter vägen finns flera rondeller och Inge anar att lastbilen kan komma att få problem i de snäva svängarna. Han tar sin bil och kör efter, med sig har han kameran i beredskap.

Den sista postturen

Torsten Brånns sista posttur, 1967. Bild: Anders Brånn

Torsten Brånn var lantbrevbärare i Regnabygden. 1967 gick han i pension. Den sista dagen på jobbet filmades av Anders Brånn och vi får följa Torsten på hans tjänstemoped.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:     5     … 13 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia