Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Arkiv för "Månadens ..."

Lastbilen som välte

En bra bild känner man. Bild: Inge Hallberg 1965

Inge Hallberg ser en högt lastad bil köra nedför Stockholms-vägen i Norrköping. Utefter vägen finns flera rondeller och Inge anar att lastbilen kan komma att få problem i de snäva svängarna. Han tar sin bil och kör efter, med sig har han kameran i beredskap.

Den sista postturen

Torsten Brånns sista posttur, 1967. Bild: Anders Brånn

Torsten Brånn var lantbrevbärare i Regnabygden. 1967 gick han i pension. Den sista dagen på jobbet filmades av Anders Brånn och vi får följa Torsten på hans tjänstemoped.

Vägkarta från 1743

Vägkarta från 1743. Bild: Linköpings kommun

Inför sommarens semesterresor visar vi en "Wäge Charta Öfwer Swea och Göta Riken" från 1743. Kartan av Georg Biurman pekar inte bara ut städerna, även gästgivare-gårdarna är inprickade. Kartan är ett exempel på digitaliserat material från stadsarkivet och stadsbiblioteket i Linköping.

Anderska gården

Nygatan 62, Linköping, 1950-tal. Bild: Arne Gustafsson/Linköpings universitet

I slutet på 1950-talet fotograferade Arne Gustafsson en liten pojke i Linköping. Gården bakom pojken låg på Nygatan 62 och kallas Anderska gården. Gården med anor från 1700-talet har flyttats och står nu i Gamla Linköping.

Ludde - skomakare

Läster i Ludvigs skomakeri. Bild: www.ludvigs.nu

Inom Studiefrämjandets projekt "Telling" har Micael Netz gjort en film om skomakaren Ludvig Gustafsson. Ludde berättar om sitt hantverk och sin verksamhet i Gamla Linköping.

Barndomsskildring

Inger och Bertil vid barndomshemmet. Bild: Anita Ogenvik

Anita Ogenvik har intervjuat syskonen Inger Petersson och Bertil Andersson om deras uppväxt. Resultatet blev både en utställning och en blogg, som möjliggjorts inom projektet Telling i Studiefrämjandet regi.

Traktor med dieselmotor

Micael Hult i sin BM Viktor. Bild: Lars-T Jacobson

Det finns många som vårdar sina äldre traktorer. Micael Hult i Nostalgitraktorklubben på Vikbolandet har en BM Viktor med dieselmotor. Nu finns ljudet av traktorns motor.

Vårdslunda by

Vårdslunda by, storskifteskartan 1802. Bild: Tomas Jönsson

Tomas Jönsson har skrivit en berättelse om Vårdslunda by i Kinda härad. Byn omnämns första gången 1562, men fanns kanske redan för tusen år sedan.

Linköping sett från domkyrkotornet

Linköping från ovan, 1968. Bild: Hans Hansson

Månadens bild visar ett utsnitt av Linköping stadd i förändring. Under framförallt 1950- och 60-talen moderniserades Sveriges städer. Utöver kvarvarande enkla bostäder och hantverksgårdar ansågs ofta även den första generationens putsade hus ha tjänat ut. En ny epoks stadsrum skulle skapas.

En tallrik med historia

Axel von Fersens tallrik. Bild: Lars Ekelund/Östergötlands museum

En tallrik som kan berätta om Axel von Fersen den yngres död, finns i samlingen på Löfstad slott. På detta fat åt Axel sin allra sista frukost-dessert, den 20 juni 1810.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:  1   6     … 13 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia