Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

#gömdaglömda platser i Linköping

Tipsa oss gärna om fler gömda och glömda platser i Östergötland.

Hittar du till Storgatan?

Storgatan-2017 - kopia.jpg

Nu menar jag förstås inte den nya, moderna Storgatan i Linköping, som bara har drygt 350 år på nacken. Nej jag tänker på den ”riktiga” Storgatan. Gatan som fanns redan på 1100-talet och som det fortfarande finns kvar en liten snutt av, gömd inne i kvarteret Abboten.  

Tuna då och nu

_una_fonster.jpg

Knappt en mil norr om Linköping, vid Roxens strand, ligger en övergiven gård vid namn Tuna kungsgård. Såväl Magnus Ladulås som Gustav Vasa och biskop Brask har styrt över Tuna och Kronan har satt sin stämpel som översteboställe genom seklerna. 

Valhall i Vikingstad - Palats för utsvävningar

DSCN6437.jpg

Precis där villakvarteren slutar i Vikingstad, när man kör utmed den södra stora vägen (636), ser man en pampig byggnad i rödmålat trä.  Det här huset har haft många funktioner genom åren.

Överkörda högen - Lustigkulle

lustig_list.jpg

Under bron över järnvägen, just där den gamla riksettan gjorde en kraftig böj, fanns något gammalt som ingen kunde se under färden. Här dolde sig en kulle, kallad Lustigkulle. Varför är det knappt någon som vet, men enligt en berättelse var det just här man stannade för att lusa av sig innan färden gick vidare till kyrkan.

Får jorden följa med?

farjord_listi.jpg

Vardagsstressen gör sig påmind. Från alla håll. Bilar som ettrigt gasar och bromsar, blinkar och svänger. Flygplan som dånar däruppe och tåg som svischar förbi. Människor som vill förbi och fram. Och där ligger det – omgärdat och inklämt av infrastruktur - Tomteboda koloniområde.

Ljungs sockerbruk

sockerbruk.jpg

Upp som en sol och ned som en pannkaka. Ja så kan man kort beskriva Ljungs sockerbruks historia. 1873 stod bygget av det nya bruket klart och ett år senare lades fabriken ned. Vad var det som hände egentligen?

Pionjäranda och en nobelpristagare i litteratur

roxtlist.jpg

Tänk dig att året är 1960 och platsen är Folkungagatan mitt i centrala Stockholm. Här i en lägenhet är den unge psykologen och hans fru fullt upptagna med att packa och göra sig redo för flytt. Siktet är inställt på en villa vid sjön Roxen utanför Linköping.

Haddorps gård

haddlist.jpg

Här på gården bodde Sveriges förste arkeolog och räddaren av Linköpingsskatten – Johan Hadorph – som även lade grunden till Historiska museets samlingar och till Riksantikvarieämbetet vid 1600-talets mitt.

Och här vid Haddorps by, nästan 100 år tidigare, utspelades en blodig massaker.

På spaning efter Bergsgraven

berglist.jpg

Flera generationer barn och ungdomar har fascinerats över Bergsgravens stenåldersfamilj med föräldrarna, barnet, hunden och alla redskap, tillsammans in i döden. Men var hittades graven? 

« Sida:  1   Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia