Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

#gömdaglömda platser Norrköping

Tipsa oss gärna om fler gömda och glömda platser i Östergötland.

Trädgårdsodlingar på Löfstad slott

Löfstad_orangeri (2).jpg

Det äldsta kända belägget för en trädgård på Löfstad är lantmätare Jean de Rogiers karta från 1652 där en nyttoträdgård omnämns. Löfstad var i det närmaste självförsörjande inom många områden. I nyttoträdgården odlades bl. a. rädisor, sallad, rovor, morötter, bönor, blomkål, grönkål, selleri, palsternacka, persilja, kummin och mejram. De odlade helt enkelt det som behövdes för att försörja det egna hushållet.

Stensö borgruin

_t_IMG_2151.jpg

Hon, Sigrid Karlsdotter, var den vackraste brud han sett. I senaste modet var hon klädd, i siden från topp till tå och med pärlor insydda i klänningen. Han kände sig glad och förväntansfull där han stod i porten till Stensö borg. Här skulle de nu fira sitt bröllop och börja planera sin framtid tillsammans. Hon och han, för evigt sammanvigda tills döden skiljde dem åt. Det var juli månad 1359.

 

År 1711 kom Guds straffdom till Tokedal

tokedahl_list.jpg

I Häradshammars dödbok kan man läsa om pesten som åren 1710-1711 drabbade socknen. Tack vare prästens noteringar får vi en berättelse om hur smittan kom dit. Socknen klarade sig ganska lindrigt undan men för de som bodde på gården Tokedal var det förödande. Alla där och de som bodde på gårdens torp kom att få sätta livet till. Nu vilar dom under grästorven på Tokedals pestkyrkogård.

Stenkullens värdshus

stenk_list.jpg

Många har nog vridit på huvudet för att få en glimt av den spännande och lätt bedagade byggnaden vid Stenkullen som man susar förbi på E4:an norr om Norrköping. Att de poetiska orden ”Naturen är konstens moder” härstammar från denna en gång så originella sommarbostad är inte lätt att förstå idag. 

Kustslottet Rönö vid Slätbaken

_Rono2.jpg

Rönö ligger på sydöstra Vikbolandet och lite vid sidan om allfarvägen. Under medeltiden och början av nyare tid var Rönö ett viktigt fäste som kunde bevaka sjöfarten in mot Slätbaken och den viktiga handelsstaden Söderköping.

Dramat på Löfstad krog

lofstadlist.jpg

Mor Malena, värdinnan på stället, satt vid ett av rummets trenne fönster, sysselsatt med strumpstickning. Hon såg upp från sitt arbete på ynglingen med ett föraktligt leende.

-Kan det vara möjligt att få sig en sup i afton. Vädret är kallt och ruskigt, det kan behövas någonting som värmer.

Å kyrkoruin

Å kyrkoruin1_jpg.jpg

Den unge drängen hade fått i uppgift att kratta och bränna löv på gården. Han var måttligt road och gick mest och drömde. När jobbet var klart slarvade han med släckningen och märkte inte att glöden spred sig i gräset. Vinden tog glöden med till den gamla kyrkan strax intill. Kanske var det så det gick till när den mäktiga kyrkan i Å brann ned till grunden.

Mobilen i Norrköping

mobilenlist.jpg

Motell Mobilen invigdes i juni 1964 med pompa och ståt. Landshövdingetal, blåsorkestermusik och kanonskott basunerade ut att Mobile Oil öppnade sin första fullserviceanläggning utanför USA. Och detta i Norrköping!

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia