Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Digital Storytelling

Elever arbetar med digital storytelling

Digital storytelling är ett enkelt, utvecklande och motiverande sätt att skapa och förmedla historier - vårt immateriella kulturarv.

Kort så innebär det att skapa en film (upp till 5 minuter) med hjälp av egna bilder, en egen berättad historia och med egna ord.

Projektet Tillgängliggöra kulturarvet - av unga för unga.

Kulturarv Östergötland har tillsammans med Länstyrelsen i Östergötland, Värgårdsskolan i Kisa och Östergötlands museum drivit ett pilotprojekt i digital storytelling.

"På olika sätt har ungdomarna närmat sig sin hembyggd och med egna ord fått göra den levande." - Emma Friberg, pedagog på Östergötlands museum

Syftet med projektet är att unga ska få tillgång till sitt kulturarv och se sin hembyggd på ett nytt sätt genom att själv skapa filmer om platser i sin omgivning.

Tolv ungdomar ur årskurs sju och åtta på Värgårdsskolan i Kisa har skapat sex filmer, som på olika sätt berör eller inspirerats av Kisa och Kinda kommun. Vissa tar upp berättelser från vårt nu, andra arbetar runt legender från trakten, några är påhittade berättelser som inspirerats platser i Kisa

Du kan titta på filmerna som skapats på Kulturarv Östergötlands Youtubekanal.

Ladda hem projektrapporten.

- Under våren kommer vi att publicera en handledning i hur grupper kan arbeta med digital storytelling för att fördjupa sig i och sprida vårt immateriella kulturarv. Även denna kommer finnas tillgänglig här.

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia