Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Seminarium om folkkonst

170309-FolkkonstHans.jpg

Välkommen till ett seminarium om folkkonst. Den 27 mars laddar vi upp inför temaåret 2018 som sätter fokus på just folkkonst. Är du verksam inom detta område eller intresserad av att vara med och utveckla Folkkonståret 2018 så är detta ett bra tillfälle till inspiration. Tipsa kolleger och intresserade vänner i branschen och kom!

Kvinnor som sätter Östergötland på kartan

170307-kvinnodagen.jpg

Den här veckan firar Visit Östergötland den Internationella kvinnodagen (8 mars) med att uppmärksamma elva kvinnor/flickor. De hyllar kvinnor som satt Östergötland på kartan och fortsätter göra så än idag. Det är både nutida och historiska kvinnor som får extra fokus denna vecka.  Vi får möta medeltida helgon, kända idrottskvinnor, författare, skådespelerskor, sångerskor och en liten prinsessa.

Nu startar Riksarkivet TORA-projektet

170228-TORA_tumme.jpg

Nu startar Riksarkivet TORA-projektet, ett Topografiskt register över byar och gårdar i Sverige från medeltiden fram till omkring år 1800. Utgångspunkten är digitaliserade och koordinatsatta 1600-talskartor. Målet är att TORA-registret ska bli ett nav för olika historiska databaser med geografisk information. Samtidigt skapas också databaser som utgår från bokserierna "Det medeltida Sverige" och "Sveriges ortnamn".

Räkna med kulturarvet!

170223-räkna med kulturarv.jpg

Kulturarv har stor betydelse för såväl turism och tillväxt som miljö och allas delaktighet i samhället. Rapporten Räkna med kulturarvet beskriver hur kulturarv bidrar till en hållbar samhällsutveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt. På alla områden är kulturarv en kraft att räkna med. 

Träff om Östgötadagarna 2017

170221-Östgötadagarna_hög.jpg

Första helgen i september arrangeras ”Östgötadagarna”. Vill du som kulturarvsaktör vara med? Vad skulle du kunna erbjuda medborgare och tillresta turister? Har du inget eget erbjudande kanske det finns någon att samarbeta med. Ta del av Visit Östergötlands informationsträff den 2 mars. Anmäl dig senast på fredag!

Gå på föredrag!

170216-ValaFöredrag - tumme.jpg

Vårens olika föreläsningsserier börjar tuffa igång runt om i länet. Det finns mycket spännande att välja bland på olika orter. Här gör vi ett nedslag på Landsarkivet i Vadstena och kikar på programmet för våren. Det bjuder strandade krigsfångar, märkliga böcker med blomstermålningar och liv och lust i Birgittas uppenbarelser.

253 miljoner till kulturmiljövård

170214-KMVanslag_tumme.jpg

Nu har Riksantikvarieämbetet fördelat årets anslag för bidrag till kulturmiljövård. Kulturmiljövårdsanslaget används främst till vård av och information om kulturhistoriskt värdefulla byggnader, landskap och fornlämningar. För Östergötlands del finns bland annat medel avsedda för renoveringsarbeten vid Råås kvarn och ett bidrag till Stiftelsen Arbetets museum.

ArkivDigital köper upp flygbilder

170209-flygbild-tumme.jpg

ArkivDigital har förvärvat flera miljoner flygfoton från Svenska Aero-Bilder AB. Dessa kommer nu att digitaliseras och läggas in i tjänsten som ett komplement till de redan existerande arkiven med kyrkböcker, bouppteckningar, militärt material och domböcker som i dag finns i ArkivDigital.

Hans Lundgren får Hagdahlspriset

170206-Hagdahlspriset_tumme.jpg

Hagdahlsakademiens priser delas ut till minne av Charles Emil Hagdahl (1809-1897). De utdelas varje år på hans födelsedag den 6 februari. I år går Hagdahlspriset till dirigenten och tonsättaren Hans Lundgren, som under många år varit en viktig del av musiklivet i Linköping. Han har gett invånarna många oförglömliga högkvalitativa musikaliska upplevelser, som exempelvis när Linköpings studentsångare sjunger in våren på Valborgsmässoafton på Borggården

Hallbild.se - en ny sida under uppbyggnad

20170202-Hallbild_tumme.jpg

Sveriges hällbilder håller världsklass! Nu lanserar professor Joakim Goldhahn vid Linnéuniversitetet en ny hemsida – Hallbild.se – där forskare, förvaltare och förmedlare kan samverka och utbyta erfarenheter och kunskap om hällbilder i Sverige. Nu kan du själv få möjlighet att vara med och utveckla Hallbild.se

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:   2       … 12 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia