Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Mjölby i backspegeln

20161006-Mjölby-backspegeln.jpg

Kulturarv Östergötland drar igång med nya Backspegel-föreläsningar i samarbete med olika kommuner och Folkuniversitetet. I Mjölby blir det föreläsningar på biblioteken i Mjölby, Mantorp och Skänninge.

Kulturarvsdagen - anmälan

prisutdelning.jpg

Du hälsas välkommen till höstens Kulturarvsdag i Östergötland den 30 november.

Får vi locka med; jordkällarhistorik, fika-revolutionens historiska grund, källare och köksavfall hos biskopen – det är några av de preliminära rubrikerna. Dessutom ska vi titta närmare på den nya hemsidan, som utvecklas nu, och hur ni som aktörer kan nyttja den.

Föreläsning om Skällviks borg

20161003-Skällvik.JPG

I somras undersöktes två medeltida borgar i Östergötland av forskare och arkeologistudenter. Nu på torsdag, den 6:e oktober 2016, föreläser arkeolog och fil dr Martin Rundqvist om sommarens utgrävningar på Skällviks borg i närheten av Stegeborg. Föreläsningen ingår i S:t Ragnhilds gilles program.

Det glömda Östergötland - Runstenar

20160929-Det gömda Östergötland.JPG

Nu finns ett nytt avsnitt i serien Det glömda Östergötland på Norrköpings tidningars TV-kanal, 24nt. Veckans program handlar om runstenar. Den här gången berättar Mattias Schönbeck bl a den spännande historien om Rökstenen, som har världens längsta runinskrift. 

Från gråbröder till modern mötesplats

20160927-Hospitalstorget föredrag.jpg

Hösten är här på allvar och nu drar föreläsningsserier igång runt om i Östergötland. En av dessa startar nu på torsdagskväll på Östergötlands museum. Föreläsningsserien Från gråbröder till modern mötesplats berättar om Hospitalstorget i Linköping - om allt från dess spännande och brokiga historia, fram till visionerna om framtiden. 

Känner du igen dig på Brunskogs ritningar?

20160921-Brunskog.jpg

I Linköpings stadsarkivs satsning på att uppmärksamma Brunskogs arkitektbyrås arkiv har ritningar från tio mer eller mindre kända byggnader i Linköping publicerats. De tio objekten paras ihop med bilder av hur platsen eller byggnaden ser ut idag. Känner du igen dig?

Tryserums Hembygdsförening får kulturpris

20160919-Tryserum.jpg

Tryserum-Hannäs Kulturhistoriska Stiftelse har beslutat utdela årets kulturpris, 5000 kronor, till Tryserums Hembygdsförening för uppbyggandet av en klockstapel på Tryserums gamla kyrkogård i västra delen av socknen.

Ur Ekeby sockens hävder

20160915-Ekeby hävder.jpg

Föreningen Krafttaget har fått tillåtelse av Ekeby Hembygdsförening att göra deras små fina och häften med namnet Ur Ekeby sockens hävder tillgängliga på nätet via Krafttagets hemsida. Totalt gjordes fem skrifter med olika teman mellan åren 1945 och 1961. 

Sagor och sägner i Ydre

20160913-SagorSägnerYdre.jpg

På Ydre kommuns hemsida finns sammandrag av några av de sagor och sägner som i stor grad fortfarande lever i bygden. Runt om i Ydre kan du hitta spåren av dessa berättelser. Tack vare Ydredrotten, Leonhard Fredrik Rääf, så nedtecknades dessa berättelser medan de fortfarande var en levande del av vår muntliga tradition.

Folkräkningar sökbara på Riksarkivet

20160909-Folkräkning.jpg

På Riksarkivet pågår just nu registrering av 1930 års folkräkning inom ramen för projektet SweCens. Alla personer som var skrivna i Sverige 1930 registreras. Enbart personer äldre än 100 år finns sökbara på grund av personuppgiftslagen (PuL). Folkräkningen innehåller uppgifter om alla personer som var skrivna i Sverige vid olika årtionden. Ca 20 miljoner personer finns sökbara. 

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:     5     … 13 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia