Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Tidens rörelser - Kulturarvsdagar 9-11 september

20160906-Kulturarvsdagar.jpg

Den 9–11 september står folkrörelser och samhällsengagemang i fokus när vi firar årets temadagar för kulturarvet runt om i Sverige. Då bjuder lokala arrangörer in till olika aktiviteter såsom visningar, föreläsningar och utställningar. Det finns aktiviteter för både stora och små besökare. Planera in vilka arrangemang du vill besöka!

Spelmansstämma och familjedag i Slaka

2016-09-01-Slakamusiken.jpg

Nu på lördag 3 september 2016 är det dags för Slaka spelmansstämma. Den går av stapeln på Slaka hembygdsgård. Det blir musik, spelkurs, berättarstuga, instrument, konsert, arkeologi, museum, mat m m. På söndagen fortsätter det med en familjedag med gammaldags hantverk och ramsor. Evenemanget är en del av Östgötadagarna.

Nya gåramålningar i databas

_gåramålning.jpg

Nu har Östergötlands arkivförbunds databas över gåramålningar uppdaterats med nya målningar. Den här gången från Horns socken i Kinda kommun. Det är resultatet av en inventering som Gunbritt Monell utfört. Genom hennes arbete har flera nya tavlor av August Dahl och Evald Pettersson, med signaturen Evezon, kommit fram i nytt ljus. Bilden visar en del av en tavla föreställande Horns kyrka av signaturen Evezon.

Selma Lagerlöf som talare i ny bok

2016-08-25 selma.jpg

Länge var det offentliga talet en manlig disciplin, men det kom att förändras under det tidiga 1900-talet. En kvinna som ofta tog plats i talarstolen var Selma Lagerlöf, vars många och varierade tal nu ges ut i en samlad volym. Antologin Tal ges ut av Svenska Vitterhetssamfundet. Här kan vi bl a läsa ett tal över den heliga Birgitta från minnesfesten i Vadstena 1923.

Arkeologidagen på söndag 28/8

2016-08-23 Arkeologidagen.jpg

Nu är det dags igen. Sista söndagen i augusti varje år är det Arkeologidag i hela landet. Under förra året besökte nära 7 000 personer 46 olika arrangemang i 16 olika landskap. Alla anmälda arrangemang för årets Arkeologidag presenteras landskapsvis på Riksantikvarieämbetets hemsida. Här hittar du en mängd olika aktiviteter med arkeologi som den gemensamma nämnaren.

Boktips - Mantalsforska

2016-08-19 Mantalsforska.jpg

Mantalslängder är en källa till kunskap som är särskilt tacksam att undersöka när kyrkoarkivalier inte finns eller av någon anledning inte kan ge besked om personförhållanden före vår egen tid. Men det kan också löna sig att gå till mantalslängderna även om kyrkobokföring finns, då de kan innehålla tidigare okända upplysningar. I handboken Mantalsforska, som utkom förra året, berättar författaren Magnus Bäckmark om forskning på mantalslängder.

Kvällsvandra med Gruvfrun i Bersbo

2016-08-13 Bersbo.jpg

Bersbo koppargruvor är en spännande miljö som berättar om bygdens industrihistoria. Föreningen Bersbo koppargruvor deltar i VisitÖstergötlands arrangemang #Utflykta2016 med kvällsvandringar tillsammans med Gruvfrun i Bersbo. 2016 års tema för Utflykta går under arbetsnamnet; ”Mörkt, kusligt och mystiskt” eller ”The Dark side of Östergötland”, och det passar ju ypperligt för en vandring med gruvfrun.

Pokéstop vid museet

13872420_10153748151971592_980602955_n.jpg

Välkommen att fånga Pokémon utanför Östergötlands museum! Det nya spelet Pokémon Go har tagit svenska folket - liksom resten av världen - med storm.

Det spännande med spelet är att det sätter en hel del kultur i fokus.

Sommarkyrkan i din mobil

2016-07-12-kyrkapp.png

Nu kan du hitta till sommaröppna kyrkor med hjälp av en app i din telefon – Kyrkguiden. Kyrkorna är en spännande del av vårt kulturarv. Under sommaren håller många kyrkor extra öppet för den som vill upptäcka kulturarvet, gå på gudstjänst eller andakt, konsert, utställning eller något annat arrangemang. På flera håll ordnas också café i anslutning till kyrkan.

Sommartid - Tid att renovera gamla hus

2016-07-07-torpSFV.JPG

Har du ett gammalt torp? Eller kanske du hjälper till att underhålla byggnader i en hembygdsförening. Statens Fastighetsverk, som äger och hyr ut ett stort antal fritidshus runt om i landet, har samlat ett antal råd och erfarenheter om torpvård. Ursprungligen är råden avsedda för de cirka 200 hyresgäster som hyr fritidshus av Fastighetsverket. Kanske vill du också ta del av dem? Nu kan du göra det.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:  1   6     … 14 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia