Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Norrköping

Loddby IP

Kring Motala ström växte på 1600-talet fram en av landets tidigaste och viktigaste industristäder. Norrköping blev framför allt textilindustrins centrum, ett "Sveriges Manchester". Industrilandskapet i hjärtat av staden är idag restaurerat och historien kring denna epok är på många sätt uppmärksammad.

I kommunen bor numera över 120 000 människor. Kommunen domineras visserligen av Norrköpings stad, men innehåller även andra delar som bär sin egen historia. De oländiga Kolmårdsskogarna, slättlandet i sydväst och Vikbolandet är sådana delar liksom skärgården och Bråviken. 

Reinerus Broocman

20160202broocman.jpg

Prästsonen Reinerus Broocman föddes 1677 i Lais i Livland. Efter utbildning i Dorpat och Wittenberg efterträdde han sin far som kyrkoherde i Lais. Under det stora nordiska kriget hade Karl XII en period sitt vinterläger i Lais och Reinerus tjänstgjorde som skvadronspredikant.

Sveriges första bensinmack

Mackbild.jpg

Månadens byggnad finns inte mer. Den revs redan på 1920-talet men är väl värd att lyfta fram.

Rubinglaspokalen på Löfstad slott

2016_juli_pokal.JPG

På Löfstad slott finns många fantastiska föremål. Hemmet visas så som det lämnades vid Emilie Pipers bortgång i december 1926 och därför kan vi inte visa alla föremål på visningarna. Då känns det roligt att ibland lyfta fram några av föremålen i utställningar, på specialvisningar och som i detta fall i en liten artikel. Här har jag valt att lyfta fram en fantastisk rubinglaspokal.

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia