Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Museer i Vadstena

Borghamns fiskerimuseum

Museum inrymt i ett av Borghamns minsta byggnader. Museet visar redskap och fiskerimetoder från Borghamns historia.

Folkungaättens palats

Denna byggnad har haft många funktioner. Från början var det ett kungapalats, byggt till Birger jarls son, kung Valdemar Birgersson.

Hospitalsmuseum

Hospitalsmuseet i Vadstena visar mentalvårdens historia. Museet ligger i det så kallade "Stora Dårhuset" från 1757, mitt i det gamla hospitalsområdet.

Mc & Traktormuseet

Öppnades 1986. Innehålle traktorer, men också  tändkulor, mopeder, motorcyklar och olika tävlingsmotorcyklar (speedway, motorcross mfl.).

Mårten Skinnares hus

Hospitalsmuseet skildrar psykiatrins utveckling från 1700-talet fram till våra dagar. Mårten Skinnares Hus grundades 1520.

Sancta Birgitta Klostermuseum

Ligger i det gamla nunneklostret på Klosterområdet i Vadstena. Museet förmedlar kunskap om Birgittas liv, hennes visioner och omvärld.

Slottsgården/Leksaksmuseet

Leksaksmuseum där hela 1900-talet finns representerat.  Dockor, dockvagnar, leksaksbilar och tågbanor från förr.

Wadstena Fogelsta järnväg

Museijärnväg för banan Wadstena-Fogelsta jernväg (WFJ)som öppnades för trafik 1874. Ångtåg avgår regelbudet från Vadstena station.

Vadstena slott

Ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott. Historiska utställningar på första våningen. Även möbler och tavlor från 1500- och 1600-talen.

Vadstena spetsmuseum

Museet består av två delar, en historisk och en nyskapande del. I den historiska avdelningen visas spetsar, men också människorna bakom tillverkningen.

Vadstena Stadsmuseum

Visar stadshistoria från 1400-talet och framåt. Inriktning mot borgarnas/stadsbornas historia och det vardagsliv som levdes i staden.

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia