Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Museer i Åtvidaberg

Det finns museer med många olika inriktningar i Åtvidabergstrakten. Här finns hembygdsmuseer naturligtvis, men också museer som uppmärksammar den för bygden så viktiga brukshistorien och historien kring järnvägen exempelvis.

Ekomuseum Åtvidabergs Bruksbygd

Brukskultur Åtvidaberg har ett kommunalt museiuppdrag. I ekomuseet utgör varje besöksplats ett museum.

Magasinet Forsaström

Sedan 1981 har kvarnen renoverats av Gärdserums hembygdsförening och 1997 invigdes det nya vattenhjulet. På magasinets andra våning finns ett museum.

Museiföreningen Risten-Lakviks järnväg

En av Sveriges första järnvägar färdigställd för att transportera kopparmalm från gruvfälten i Bersbo till Åtvidaberg. Numera museijärnväg och järnvägsmuseum.

Sjöberga lanthandelsmuseum

I Sjöberga, en dryg mil öster om Åtvidaberg finns ett lanthandelsmuseum. I utställningen finns gamla emaljskyltar, burkar och förpackningar.

Solkanonklubben

Den unika solkanonen finns i ett torn byggt i mitten av 1800-talet
och ingick som en del i herrgården Adelsnäs engelska park.

ÅSSA industri- och bilmuseum

ÅSSA industri- och bilmuseum bildades 1987 för att rädda en epok av svensk industrihistoria. Museet drivs av ideella krafter. ÅSSA-museet består av två avdelningar: verkstad och utställningshallar.

Åtvidabergs Bruks- och Facitmuseum

Speglar Åtvidabergs historia, från det medeltida bergsmansbruket fram till världskoncernen Facits tillverkning av kontorsmaskiner och pionjärgärning i den tidiga data-åldern.

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia