Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Hemsidor - en snabbt växande resurs

Det dyker upp allt fler hemsidor med lokalhistoria runt om i länet. Hemsidorna handlar om allt från Birger jarl till Finspångs gruvhistoria. Där finns mycket kunskap om historiska händelser och personer, som presenteras på ett spännande sätt.
Under Besöksmål finns många länkar.
Hör gärna av dig om du har tips på fler lokalhistoriska hemsidor som kan användas i skolan!

Allt om runor

Allt om runor är en hemsida som har producerats av Östergötlands länsmuseum. Här kan du till exempel finna en runsten nära dig, lära dig att skriva runskrift eller höra hur runorna uttalas.

Brukskultur Åtvidaberg

Brukskultur Åtvidaberg är en förening som undersöker svenska bruks- och industriorters historia med Åtvidabergsområdet som exempel. Ett arkiv byggs upp, böcker skrivs och det finns ett museum som motsvarar ett stadsmuseum för Åtvidaberg. Föreningen lägger ut mycket material på sin hemsida.

Emigrationen till Amerika (Emileprojektet)

Emileprojektet var ett samarbetsprojekt mellan flera olika europeiska länder om utvandringen från Europa till Amerika under  1800-talet. Projektet leddes av personer i Linköping- och Kindatrakten.

På hemsidan som finns både på svenska och engelska kan man läsa om bakgrunden till emigrationen och följa många spännande levnadsöden som startade i Sverige och fortsatte i Amerika. Ibland återvände de till hemlandet. Mängder av brev från emigranter har använts. Några av dem kan du läsa på hemsidan.

Eriksgatan i Östergötland

Eriksgatan i Östergötland kallas de forntida och tidigmedeltida vägarna genom landskapet. Längs dessa vägar färdades pilgrimer, handelsmän och andra. Hemsidan vill locka dig till att besöka dessa platser.

Finspångs skogs- och gruvhistoria

Finspångstrakten är känd för sin skog,  gruvor och bruk. På den här hemsidan finns berättelser och bilder om hur människor arbetade i skogen och i gruvorna. Det var ett hårt liv på många sätt.

Istiden i Östergötland

Länsstyrelsen presenterar några tydliga exempel på hur inlandsisen och dess smältvatten format vårt landskap. På nio platser i västra Östergötland presenteras spåren efter istiden. Dessutom visas några utflyktsmål i andra delar av länet.

Linköpings historia på nätet

En digital historiebok som tar upp stadens utveckling från att isen släppte sitt grepp fram till de senaste decenniernas dynamiska skeenden. Med hjälp av tidslinjer, bilder, kartor och texter kan du själv lära dig mer om stadens historia.

Linköping genom tiderna

Samlingsnamn för fem avslutade delprojekt som lyfter fram Linköpings historia på ett nytt, lättillgängligt och spännande sätt.

Söderköpings historia

På Söderköpings kommuns hemsida finns en fin hemsida om stadens historia. Där kan du lära dig mer om bland annat Söderköpings storhetstid under medeltiden. Du kan söka via olika tidsperioder eller välja ett särskilt ämne som du är intresserad av.

Östergötlands 1700-tal

Östergötlands 1700-tal var en utställning på Östergötlands länsmuseum, som blev en bok och en hemsida. På hemsidan kan du läsa om spännande händelser och personer under 1700-talet från olika delar av Östergötland.

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia