Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Uppleva via medier

Badplats i Mjölby.

Känn historiens vingslag genom olika medier, allt från böcker till hemsidor. Genom ljud, film och fotografier kan vi möta historiska personer, händelser och platser som om då var nu. Utvecklingen går framåt hela tiden. På hemsidor används olika medieformer tillsammans, så kallad multimedia.

Filmer

Kulturarv Östergötland har samlat in dokumentära filmer från hela länet. Filmerna har digitaliserats och gjorts sökbara via nätet. På Östgötafilms hemsida kan du se snuttar av filmerna. Du kan gå in via olika kommuner så att du kan hitta filmer från ett område du är intresserad av.  

Från Linköping med omnejd finns inte bara dokumentära filmer tillgängliga på nätet. Kulturarv Östergötland har också samlat in privata filmer från hela 1900-talet. Filmerna är uppdelade efter kategorierna: staden, förstäder, arbete, fritid, firande och övriga popcorn. www.linkopingpafilm.se

Fotografier  

Kulturarv Östergötland har satsat på att samla in, digitalisera och skapa databaser för att söka fotografier via nätet. Det finns ett flertal olika sådana projekt runt om i länet. Se listan under Utforska/Ämnen/Bild.

Vi kan särskilt rekommendera Östgötabild som är en samlad söksida, som täcker upp det mesta av bildmaterialet. Där kan du till exempel söka efter personer, aktiviteter eller särskilda platser.

Vill du leka detektiv med hjälp av foton? 
Framtidsfrön är en ideell förening som är särskilt aktiv i Östergötland. De arbetar med att ta fram material för att öka entreprenörskap i skolan. Läs mer om Framtidsfrön.

Framtidsfrön har ett särskilt lokalhistoriskt material som kallas "Detektiverna: zooma in historien". Detektiverna riktar sig till barn mellan årskurs 4 till 9. Eleverna använder ett äldre fotografi och tar ett nytt foto på samma plats idag. Sedan ställer man frågor och försöker ta reda på hur platsen har förändrats och varför. Det är ett enkelt sätt att väcka nyfikenheten för hur vi och samhället har förändrats över tid med start i den lokala historien. Eleverna kan intervjua personer som vet något om platsen, kanske personer i den lokala hembygdsföreningen eller personer som har bott där. Läs mer om Detektiverna www.detektiverna.se. Där kan du även få tillgång till ett utbildningsmaterial.

Genom Kulturarv Östergötland kan du få tillgång till en lista med tusentals äldre fotografier i olika bilddatabaser. Där finns säkert några ni kan välja att arbeta med i klassen. 

Ljud  

Östgötaljud är ett samarbete för att vårda, tillgängliggöra och levandegöra ljud. Arbetet följer de upptrampade fotspåren från Östgötabild och Östgötafilm. När det gäller ljud finns det mycket att uträtta. Vad är egentligen ljud? Vad vet vi om ljuden som omger oss dygnet runt? Hur förstår vi det som vi tar in genom aktivt lyssnande till musik, radio, film etc? Har ljuden något att säga om vår tid och vår identitet?Utvecklingen går fort. Följ arbetet på hemsidan och lyssna!  

Radio Östergötland har gjort många program om Östergötlands historia. Programmen går att lyssna på i efterhand på deras hemsida.

Böcker

Romaner, noveller eller serier

Förutom facklitteratur som du hittar på under Undersöka är det inspirerande och roligt att läsa om det lokala och historien på ett friare sätt. Det kan väcka nyfikenheten. På Östgötabibliotek har man samlat exempel på skönlitteratur som utspelar sig i Östergötland: "Östergötland i litteraturen".

Hemsidor

Lokalhistoriska hemsidor poppar ständigt upp och det är svårt att hänga med på vad som är aktuellt. På sidan Undersöka finns det några tips på hemsidor där man på olika sätt kan få uppleva historien och på det sättet också lära sig mer.

Nya hemsidor dyker hela tiden upp för turister med tips på besöksmål och aktiviteter. Skolor kan också delta! 

Audioguider

Var på plats och använd medier samtidigt!

Är du intresserad av Linköpings historia finns det särskilda audioguider att låna på Östergötlands museum. Vandra omkring i dagens Linköping och få bilder och berättelser om hur det såg ut och vad som hände på just den platsen förr i tiden. I din hand har du en handdator, ungefär lika stor som en mobiltelefon.

Det finns en särskild vandring som handlar om medeltiden. Där kan man höra Sofia Helin berätta. Sofia spelar Cecilia i filmerna om Arn. Det finns också en vandring som heter "Från bränd bondbyn till modern stad" som handlar om Linköping från år 1700 och framåt. Peter Harrysson berättar om det. Vandringarna utgår från länsmuseet och pågår i ungefär en timme, men du kan förstås avsluta när du vill och lämna tillbaka handdatorn.

Dessutom finns det audioguider med bara röster så man kan få en guidning på plats, när man vill, i sin mp3-spelare bland annat i Norrköpings stad, Kindabygden och i Vadstena. På friluftsmuseet Gamla Linköping och Eriksgatan arbetar man också med att utveckla audioguider.

Kontakta din lokala turistbyrå om du hellre vill lyssna på en levande person framför dig som dessutom kan svara på dina frågor.

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia