Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Länkar

Här nedan har vi samlat ett antal länkar som du kan ha glädje av om du är intresserad av dokumentär film.

 

Svensk filmdatabas
Svenska filminstitutets databas över både äldre och nyare film. I databasen finns omkring 60 000 poster. Kortfattade beskrivningar av filmerna, dock utan möjlighet att se dem.

Filmarkivet i Grängesberg    
På regeringens uppdrag startade Svenska Filminstitutet en räddningsaktion för att bevara den svenska smalfilmen. Som en del i arbetet startades ett filmarkiv i Grängesberg. Filmarkivet kan ta emot och bevara smalfilm. Det finns också möjlighet att få dessa överförda till DVD.

Filmarkivet.se
I ett samarbete mellan Svenska filminstitutet och Kungliga biblioteket lägger man ut äldre filmer på nätet. Det är c a 300 filmer som läggs ut i en första vända, en hel del av dem från Östergötland. På grund av hög belastning kan sidan ibland krångla lite.

Norrköpingsfilmer på YouTube

Norrköpings stadsarkiv och Norrköpings stadsmuseum har lagt ut historisk film på Youtube. Det är avsnitt från filmen "Det Norrköping som gått - som Gustaf Östman såg det" som nu finns att se. Här finns bland annat avsnitt om de karakteristiska spårvagnarna och Rådhusbranden 1942.

Ödeshögsfilmer
"Ödeshögs hembygdsbok", är en digital hembygdsbok på nätet. Här finns en fin filmavdelning med ett urval lokala filmer i olika format. Du kan titta på hur trafiken såg ut på 1950-talet och hur man spelade bandy och faktiskt också arrangerade travtävlingar på isen i mitten av förra seklet.
  

Film i fokus i Linköping
19 februari 2011 arrangerade Riksantikvarieämbetet tillsammans med Östergötlands museum/Kulturarv Östergötland och Svenska filminstitutet ett nationellt möte om historisk film i Linköping. En samanfattning av mötet finns på RAÄs blogg. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linköping på film

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia