Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Övrigt ljud

Bolinder Munktell Viktor med dieselmotor

Det finns många som vårdar sina äldre traktorer. Micael Hult i Nostalgitraktorklubben på Vikbolandet har en BM Viktor med dieselmotor. Här finns ljudet av traktorns motor.

Boxholms bruk

I drygt 250 år har Boxholms bruk bidragit till ljudbilden i Boxholm. Hur bruksområdet lät en sommarsöndag för cirka tio år sedan är dokumenterat och går att lyssna på här.

Dialekt från Östergötland

Institutet för språk och folkminnen har lagt ut dialekter från hela landet. Här kan man bland annat lyssna på på en kvinna som 1949 berättar om skörd och mjölkning i Östra Ryd.

Dolphins

Hemmamatch för Norrköpings baskethjältar. Dolphins ligger på och har vind i seglen. En entusiastisk speaker eldar på och hemmapubliken är med på noterna.

En tvåmanssåg från 1950-talet

I Åby utanför Norrköping samlar Peter Ekdahl på motorsågar. I samlingen finns en tvåmans Stihl som tillverkades för tyska armen på 1950-talet. Här får du möjlighet att lyssna på den.

Historia i Östergötland

Sveriges Radio Östergötland har en avdelning för program som handlar om Östergötlands historia. Här kan man lyssna till Norrköpingssonen Peter Ullgrens historiska betraktelser om diverse händelser och den serie program som spelas in om Birger Jarl.

Ljud av Norrköpings hamn

Detta är ljud från Norrköpings hamn idag. Saltängsområdet, eller den inre hamnen. En plats med en lång historia, central för staden Norrköping.

Ljud av textilindustrin i Norrköping

När textilproduktionen lades ner i Norrköping försvann också maskinerna. Det var inte många som anade att dom kunde komma till nytta igen!

Programförklaring Östgötaljud

Nätverket Östgötaljuds programförklaring

Remdrift hos Ivan i Björnbåset

Att driva maskiner med remdrift är inte så vanligt längre. Men hos Ivan Karlsson i Björnbåset på Vikbolandet finns en rikthyvel som fungerar med hjälp av remdrift. Nu går det att höra hur det låter.

Speedwaytävling på Kråkvilan

På välbehövligt avstånd från bostadsbebyggelse ligger Vargarnas hemmaplan Kråkvilan. Här är det dags för tävling och ett av kvällens femton tävlingsheat. Motorcyklarna värmer upp, speakern eldar på, publiken är med. Dånet tilltar...

Storklockan i Jonsbergs kyrka

Det ringer till gudstjänst i Jonsberg. Över nejden hörs först storklockan, sedan lillklockan ljuda. När det så är dags klingar båda klockorna tillsammans för att tala om att nu börjar det.

Tummelisa

En av det tidiga militärflygets verkliga trotjänare var Tummelisa. Sammanlagt tillverkades ett drygt tjugotal plan mellan 1919-1935.

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia