ERIKSGATAN I ÖSTERGÖTLAND

Visa karta

Välkommen till en resa i historien

 

Eriksgatan
Terra Ostrogothia
Vikbolandet
Kusten
Söderköping
Norrköping
Söderköping-Linköping
Norrköping-Linköping
Linköping
Linköping-Skänninge
Skänninge
Skänninge-Vadstena
Skänninge-Alvastra
Vadstena
Vadstena-Alvastra
Alvastra-Junabäck

Om Eriksgatan

Eriksgatan i Östergötland är samlingsnamnet för de forntida och tidigmedeltida vägarna genom landskapet. längs dessa vägar – framför allt huvudvägen från nordost mot sydväst färdades kungar, pilgrimer, hirdmän, handelsmän och andra som av olika anledningar förflyttade sig. Det var också den väg kungarna red på sin cermoniella resa från Gamla Uppsala, runt Vättern och tillbaka, för att få sin legitimitet bekräftad i de olika tingen.

Här beskrivs den gamla vägsträckningen, den som var en del av infrastrukturen innan Sverige blev ett enat och kristet rike. I växelverkan mellan väg, bebyggelse, försvar och rituella platser – förändring och kontinuitet, blev kulturlandskapet format som det största och viktigaste fornminnet i landet.

Eriksgatans väg kantas av historiska och kulturella märkvärdigheter. Vi hoppas att den här hemsidan ska inspirera till egna upptäcksfärder både i tiden och rummet. Hemsidan ingår i ett större projekt som har initierats av kommunerna Söderköping, Mjölby/Skänninge, Vadstena samt Östergötlands länsmuseum.

 

Om projektet | Kontakt | ©2005 Eriksgatan i Östergötland Eriksgatan i Östergötland